Artikel i Intra 1/2003.
Mat och mltider r srskilt viktiga fr personer med funktionshinder. Mnga har specifika problem och mnga r frhindrade att bestmma vad de vill ta, kpa, handla tillreda etc. Men mycket gr att gra ngot t.
Nu har det kommit en efterlngtad bok som inte bara beskriver hela situationen kring mat och dryck, utan ven relaterar till de srskilda problem som finns vid olika funktionshinder svl som till olika ldrar.
Boken tar det viktiga steget frn forskningsresultat till den dagliga situationen. Det har krvt en bred samverkan mellan en rad yrkesfretrdare.
Framstllningen r sllsynt gedigen och vl genomarbetad, frstrkt med mngder av sm illustrationer, de flesta om olika hjlpmedel.
En bok som mste finnas p varje elevhem och gruppbostad fr utvecklingsstrda. Bttre fortbildning fr man leta lnge efter. Den r som gjord fr studiecirklar.
Karl Grunewald
Ls mer:
Ann Ander, Marie Peny-Dahlstrand, Marika Persson. ta och dricka mer n att tugga och svlja. Hjlpmedelsinstitutet. 2000. 96 sidor. 176:- inkl. moms o frakt.
Tel 08-620 17 00.