Artikel i Intra 4/1999.

 

 

 

Beteendeterapi

 

 

Av Olle Wadstršm

 

 

 

Det Šr vanligt att man fšrsšker anpassa omgivningen till nŒgon som har beteendeproblem. Men det innebŠr att man beršvar individen mšjlighet att klara sig i den vanliga miljšn.

 

 

Det vimlar inte av metodbšcker med beteendeterapeutiskt innehŒll pŒ svenska eller pŒ nŒgot annat nordiskt sprŒk. Ett undantag Šr den norska boken FUNKSJONELL KOMMUNIKASJONSTRENING, av Mark Durand. Haugtussa forlag. Mark Durand Šr engelsman och orginalboken har titeln "Severe behavior problems, a functional approach".

 

 

Beteendeproblem

 

I boken presenterar han en manual fšr att ta sig an beteendeproblem som han och Edward Carr har lanserat fšr utvecklingsstšrda och fšr omsorgsverksamheten. Det Šr frŒga om ett systematiskt sŠtt att tillŠmpa den operanta beteendeterapin (tillŠmpad beteendeanalys).

Boken Šr helt inriktad pŒ de fall dŠr beteendeproblemen utvecklats, som ett sŠtt att kommunicera. Inriktningen Šr att ersŠtta problembeteendet med funktionella kommunikativa beteenden. DŒ en stor del av beteendeproblemen har just en sprŒklig funktion Šr ansatsen i mŒnga fall helt riktig (Wadstršm 1986). Den Šr dock i andra fall inte helt tillrŠcklig, dŒ problembeteenden ibland har helt annan funktion Šn den kommunikativa (Wadstršm 1988).

Durand presenterar ett mycket systematiskt sŠtt att ta sig an problemen och hans framstŠllning Šr lŠtt att fšlja fšr den redan skolade beteendeterapeuten. Han infšr scheman fšr att lŠttare kunna genomfšra beteendeanalysen (funktionsanalysen) och dessa kan sŠkert vara till stšd, men insatserna som ansluter till beteendeanalysen Šr aldrig ett enkelt hantverk. Min gissning Šr att boken Šr lite fšr svŒr fšr den, som inte har nŒgon vana, trŠning eller utbildning i operant beteendeterapi (tillŠmpad beteendeanalys).

 

 

TvŒ olika sŠtt

 

Durand sŠtter dock fingret pŒ en mycket viktig aspekt i allt behandlingsarbete och vid pŒverkan/fostran. Han skiljer mellan tvŒ olika sŠtt att angripa ett beteendeproblem:

 

1. Dels kan man nŠrma sig problemet genom att anpassa omgivningen eller miljšn efter problemet. Detta kallar han ackommodation. IstŠllet fšr att med behandlingsinsatser (inlŠrning, motivation dvs tillŠmpad beteendeanalys) fŒ personen att upphšra med sitt sjŠlvskadande, sŒ fšrsšker man att fšrŠndra den yttre miljšn fšr att minska problemen. Man anstŠller fler personal, škar medicindosen, tar bort alla farliga eller provocerande fšremŒl och situationer, undviker att stŠlla krav osv. Man gšr allt fšr att undvika att reta eller att "vŠcka" problemet.

 

2. Det andra sŠttet att ta sig an problemet Šr att skapa fšrutsŠttningar fšr individen att klara sig i den naturliga miljšn, utan att ta till sitt skadliga/farliga beteende. Individen utvecklas genom att anpassa sig till miljšn. Detta kallar han assimilering.

 

Exempel: Den blinde fŒr en ledsagare, vŠgar och byggnader i hans nŠrhet fšrses med ledsagande staket och hjŠlpmedel (ackommodation), istŠllet fšr att han fŒr lŠra sig hantera blindkŠpp och fŒr mobilitetstrŠning (assimilering).

 

 

Att tilltro individen

 

Fšrfattaren menar att tendensen att arbeta med ackommodation Šr vanligare, ja dominerande vid beteendeproblem. I detta kan jag verkligen instŠmma, men ackommodation innebŠr att man inte tilltror individen utveckling. Ackommodation innebŠr ocksŒ att man beršvar individen mšjligheter att utveckla fšrmŒga att klara den vanliga miljšn. Durands sŠtt, dvs. beteendeterapi och tillŠmpad beteendeanalys, Šr att gšra assimilering till det primŠra.

En annan fšrtjŠnst i boken Šr, att fšrfattaren tar upp problemet att vŠlja de "behandlingsinsatser", som Šr mšjliga att anvŠnda. Han pekar pŒ vikten av att vŠlja insatser som mšjliggšr assimilering (att individen utvecklas genom behandlingsinsatser), istŠllet fšr att miljšn anpassas till individens problem. Det Šr nu inte sŒ att man alltid kan vŠlja de mest effektiva insatserna. Av olika skŠl Šr man hŠnvisad till att vŠlja insatser som Šr "minst ingripande". Detta begrepp, som Durand anvŠnder i boken, har i och med de nya LSS-boendena fŒtt en sŠrskild aktualitet. Ingen fŒr ju behandlas mot sitt eget (eller gode mannens) aktiva samtycke. terstŒr dŒ bara att anvŠnda ackommodation? Som personal Šr man dŒ hŠnvisad till att bemšta problemet pŒ ett sŠtt som hindrar det pŒ kort sikt, men som kan fšrsvŒra och fšrvŠrra det pŒ sikt.

 

Durand har hŠr en poŠng, nŠmligen att kommunikationstrŠning kan och bšr komma alla till del. Sedan Šr det att hoppas pŒ, att detta ska rŠcka. KommunikationstrŠning Šr en šnskvŠrd insats, den Šr viktig och helt oomstridd och anses vara av "minst ingripande" karaktŠr av alla. Hans bok Šr ett hjŠlpmedel att genomfšra denna assimilering (behandling), men tyvŠrr fšr svŒr  fšr lekmannen.

 

 

Av Olle Wadstršm finns bl a fšljande skrift utgiven:

SjŠlvskadande - om orsaker och behandling. Nordisk vejleder nr 8. Forlaget Nord-Press, Dronninglund, Danmark. 1990. Karolinska institutet.